пятница, 16 декабря 2016 г.

У попередній публікації ми змогли побачити думку волинського економіста щодо того,як Україна змінила світову економіку. Також Микола Карлін написав статтю про те, що буде з економікою України в найближчі  роки. І ось сама стаття:

ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ У НАЙБЛИЖЧІ ДВА РОКИ



Цьогорічний рівень розвитку економіки України прирівнюють до економічного занепаду в 2009-му, коли падіння ВВП сягнуло мінус 15%. Втім, волинські експерти прогнозують поліпшення стану економіки вже через два роки, якщо буде мир, «відпустять» долар, а підприємства шукатимуть ринки збуту в Латинській Америці, Північній Африці, Азії.

На що чекати українцям в найближчі роки щодо розвитку економіки країни - розповів Інформаційному агентству Волинські Новини експерт з економіки, завідувач кафедри фінансів та оподаткування, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Микола Іванович Карлін.

«Військові дії на Сході України негативно позначилися на економіці України, насамперед, ми недоотримуємо значні доходи в бюджет України. Відповідно, місцеві бюджети теж недоотримують чималі кошти. Крім того, уряд і парламент були змушені збільшити видатки на оборону країни: спочатку на 9 мільярдів гривень і зараз ще 9 мільярдів виділили на закупку озброєння, яке виробляють українські заводи. Тому, щоб не було фінансової кризи, необхідно знижувати соціальні видатки і підвищувати податки. Так, зараз введений спеціальний військовий податок на доходи фізичних осіб в розмірі 1.5%.

Зрозуміло, що багато інвестиційних проектів, які раніше планувалися, а це розвиток інфраструктури, ЖКГ та інші будуть призупинені чи зупинені взагалі. Для прикладу, дорога від Луцька у Львів розбита вщент. По ній не возять туристів, а це в мінус у доходи Луцька і Львова.

У силу різних причин приблизно 70% експорту машинобудівної галузі направляли з України в Росію. В основному, ці заводи розміщенні на Сході нашої держави. Зараз є проблеми із збутом. Тому тим підприємствам, які знаходяться в зоні контрольованій українськими військами, необхідно шукати ринки збуту в Латинській Америці, Північній Африці, Азії. Там наша продукція добре відома. Гірша ситуація з тими, які постраждали від військових дій.

Велика проблема із шахтами. Адже більшість копалень знаходяться в зонах, які контролюються бойовиками. Їхнє відновлення – це дуже дорога справа. Частина шахт уже затоплена й окремі взагалі не можна буде відновити. Зараз є такі думки, що необхідно лишити тільки ті копальні, які прибуткові, або ті, які працюють з мінімальними збитками. Адже на них держава щорічно виділяла до 2 десятків мільярдів гривень дотацій.

Втім, варто зауважити, що «відкати» сягали 20-50%. Тому багато шахт, які зараз вважаються збитковими, якщо забрати корупційну складову, можуть стати рентабельними. Тому треба зберегти шахти, які можуть працювати. Ми не повинні забувати про проблеми із газом. Отже, було б доцільно значну частину котелень перевести на вугілля.

Ми знаємо, що зараз є великі проблеми з відновленням житлово-комунального господарства. Це настільки великі гроші, що український бюджет просто не потягне. Щоб вийти із цієї ситуації, необхідно залучити кошти спонсорів, меценатів з усього світу.

Зараз є такі думки, що окуповану територію не потрібно відновлювати. Але це - неправильно. Там залишається багато симпатиків України, десь третина населення і ще третина не визначилася. Тому необхідно, аби Україна брала участь в інвестиційних проектах з відновлення лікарень, шкіл, доріг. Якщо ми від цього відмовимося, то це буде дуже велика помилка, яка відверне від нас проукраїнських людей.

Подальший розвиток економіки нашої країни залежить від ситуації на Сході України. Якщо Росія припинить агресію і мирний план президента Петра Порошенка буде реалізований, то є надія, що ми у 2016-му році вийдемо з економічної кризи.

В уряді говорять, що ми вже у 2015-му році будемо мати економічний приріст, але, на жаль, міжнародні інституції говорять інше - наступного року ми наврядчи цього досягнемо. Адже у 2014 році рівень розвитку економіки дуже знизився. Згідно з різними оцінками - мінус 10% ВВП. А ще інфляція - 20%.

Окрім того, є проблеми з курсом долара. Як говорять різні експерти, і я цієї думки дотримуюся, долар треба відпускати хоча б до 15 гривень. Адже чим він більше адмініструється, тим його менше в обмінниках. Зараз уже визнано, що була помилка нового керівника Національного банку України Гонтарєвої, яка прийняла рішення, аби експортери усю валютну виручку реалізували за гривню в Україні. Тому треба повертатися до старого порядку, щоб лишали 50% чи ще краще, аби бізнес сам вирішував скільки йому валюти продавати на внутрішньому ринку. Тоді вони будуть зацікавлені повернути її в Україну, чого зараз немає. Це б моментально збило б курс до 13 гривень за долар, як цього хочуть нині державні мужі.

Тому, якщо менше робити помилок, а більше економічно-обдуманих рішень, то поліпшення стану економіки відбудеться вже через два роки - в 2016-му. І підйом економіки буде дуже стрімкий - плюс 5%-7% ВВП. Втім, це може відбутися й швидше, якщо прийде інвестор, але для цього необхідно встановити в Україні стабільність і мир. А сьогоднішню економіку можна порівняти з 2009-м роком, коли падіння було мінус 15% ВВП», - аналізує Микола Карлін.
Та додає, якщо ж мирний план президента не діятиме, то Путін захопить Маріуполь, піде на південь України в напрямку Одеси, аби відсікти порти України на Чорному і Азовському морях, й створити так звану «Новоросію».

Втім, як повідомляли раніше, Путіна не зупинить ані українська армія, ані санкції ЄС, а лише «секретна зброя» СШАДо слова, остання вже дає відчутні результати деескалації конфлікту на Донбасі.

Редакція Інформаційного агентства Волинські Новини також повідомляла, що Волинь збиткова область, а Донбас вже «не кормить» Україну.

Також волинська влада стверджує, що найбільші інвестори Волинського краю за перше півріччя 2014-го - чотири країни ЄС, серед яких і Кіпр. Однак економісти про валюту з Кіпру говорили як про повернення українського капіталу з офшор.

Варто зауважити, що за останні роки агросфера Волині зміцнилася, окрім того, стали тіснішими зв’язки з країнами ЄС. Так, експерти проаналізували економічну карту волинського села.

ЯК УКРАЇНА ЗМІНИЛА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ, - ВОЛИНСЬКИЙ ЕКСПЕРТ



Збройний конфлікт на сході України й окупація Криму Росією хвилею змін вдарили по ЄС, Росії, США і Китаю. Зокрема, Китай починає диктувати свої умови, ослабився ЄС, а Росія економічно слабшає що, може призвести до розвалу держави.

Про ситуацію розповідає завідувач кафедри фінансів та оподаткування, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Микола Іванович Карлін.

"Найбільше від конфлікту в Україні виграв Китай, адже послабилася Україна, ЄС, США, Росія, тому Китай може усім їм диктувати свої і політичні, і економічні умови", - .аналізує волинський експерт.

ГАЗОВІ ПРОБЛЕМИ

Головна проблема, з якою зіткнулася світова спільнота - постачання енергоносіїв. Насамперед виникають труднощі поставок газу з Росії в європейські країни-члени ЄС. Відповідно, це негативно позначається на їхніх економіках, обмежує їх ріст. До прикладу, у зв’язку з тим, що Словаччина, Угорщина і Польща здійснювали реверс російського газу в Україну, Росія почала зменшувати поставки газу в ці країни. Тому та сама Угорщина відмовилася від поставок, починаються проблеми у Словаччини, Польщі. Втім, ця зима не буде холодною для Європи. Пережити морози наші західні сусіди планують завдяки запасам.

ПЕРЕОРІЄНТАЦІЯ РИНКІВ

У зв’язку із введенням санкцій від ЄС, Росія закрила свій ринок для України і країн Євопи, тому виграють ті держави, які постачають продукти з Латинської Америки, з Африки, з Китаю. Зокрема вони ввозять таку продукцію: свинина, рис, зерно, соя, овочі і фрукти. Економіка працює так, що коли одні країни виходять з ринку, то на їхнє місце приходять інші. Хоча ніша товарів заповнюється в Росії, але відбувається значне подорожчання товарів. Це пов’язано з логістикою – більшають витрати на доставку, зокрема на транспортні засоби.

ЗДЕШЕВЛЕННЯ ЕНЕРГОНОСІЇВ

Оскільки поставки газу з Росії зменшуються, а газу на міжнародному ринку більше, то ціна на газ і нафту починає зменшуватися, це позитив, бо енергоносії стають дешевшими. Однак мінус від цього відчують газо- і нафтовидобувні країни. В сьогоднішній ситуації виграє на світовій арені Китай, який уклав угоду з Росією за дуже вигідною для себе ціною, практично за собівартість отримує газ. Це не зовсім вигідно Росії, але вони будуть продавати газ в Китай, щоб тримати цю країну на своєму боці.

ТЕНЕНЦІЯ ДО РОЗВАЛУ РОСІЇ

Від терористичних дій на сході України економічно і політично значно програє Росія. Є надії, що це може зупинити Путіна, адже серед російського бізнесу з’являються розмови, що Путіна треба зупиняти. Згідно із прогнозами експертів, до кінця цього 2014-го року з Росії вийде 150 мільярдів доларів, багато проектів зупинені, зокрема, щодо видобутку газу і нафти на Півночі. Усе це призводить до того, що росіяни зменшують соціальні видатки, підвищують ціни на комунальні послуги, а це призводить до невдоволення населення. Окрім того, Росія відчуває великі затрати на виплату пенсій кримчанам.

Це все призводить до того, що їм треба суттєво коригувати бюджет, бо він був розрахований під інші ціни на нафту і газ, ніж ті, які зараз є, бо ж бюджет Росії більш як на половину залежить від цін на нафту і газ.

Окрім того, зараз усі країни впроваджують енергоощадні заходи, а це теж впливає на зменшення цін на нафту і газ. Так було у 80-х роках. Зокрема, це стало однією з причин, чому розвалився Радянський Союз: після кризи 73-75-х років, коли араби різко підвищили ціну на газ і нафту - майже у 4 рази, багато країн просто не змогли купувати такі дорогі енергоресурси й почали впроваджувати заходи з енергозбереження. Як наслідок, це збило ціну до собівартості видобутку. Внаслідок цього нічим було годувати такі промислові центри як Донбас, Свердловськ, Москву, Санкт-Петербург і економіка пішла до розпаду».
Також Микола Карлін проаналізував, що буде з економікою України у найближчі два роки.

13 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО УКРАЇНСЬКУ ЕКОНОМІКУ

Хоча Україну й називають житницею Європи, ми в минулому році купили продуктів на три мільярди доларів. Наша країна продовжує продавати Росії авіатехніку, щоправда, більше доходів приніс нам ... продаж вати. А середньостатистичний мешканець України бідніший за пересічного швейцарця у 400 разів.

Hyser зібрав цікаві, іноді сумні факти, які об'єктивно зображують економічний стан України.

1. У минулому році з України вивели 23 мільярди гривень
У 2015 році співвідношення податкових надходжень від фізичних осіб і коштів, які вони перевели за кордон, становила приблизно 2 до 1 (45 і 23 мільярдів гривень відповідно). Тобто, коли ви платите 100 гривень податків, хтось виводить з країни 50 гривень.

23 мільярди гривень - це майже 1 мільярд доларів. Така сума принесла б величезну користь українській економіці, яка повністю обтяжена кредитами.

2. На утримання одного поліцейського витрачають в 100 раз більше, ніж на одного хворого
На поліцейських витрачають найбільше грошей серед усіх категорій службовців. На них країна витрачає більше, ніж на солдатів. За рік на одного представника правоохоронних органів витрачають 225 тисяч гривень. А ось на одного хворого у нас виділяють 5 гривень на день. На кожну людину з обмеженими можливостями держава передбачила аж 33 гривні на місяць.

Однак, навіть мінімальна зарплата поліцейських в розмірі 6 тисяч гривень не здається достатньо великою для такої небезпечної професії. Якщо ми хочемо, щоб поліцейські охороняли порядок, а не думали про те, як взяти у водія хабар, необхідно виділяти на них достатню кількість грошей. Головна наша біда - невміння ефективно використовувати кошти. Приміром, на медицину держава витрачає більше, ніж Польща, однак мешканцям України все одно доводиться купувати ліки за свої гроші і платити майже за всі послуги.

3. Тільки за останні два роки державні підприємства принесли більше 5 мільярдів доларів збитків
В Україні налічується 3350 державних підприємств, з яких працює тільки 1824. При цьому значна їх частина - рудименти неефективної радянської економіки. У 2014 році сто основних державних компаній принесли втрати в розмірі 4,6 мільярдів доларів. У минулому році збитки вдалося істотно скоротити - до 750 мільйонів доларів. Це стало можливим завдяки поліпшення фінансового стану «Нафтогазу» і підвищенню прозорості та відкритості держпідприємств в процесі реформування.

4. Продаж вати Росії приніс більше прибутку, ніж експорт літаків
Кілька років тому продаж РФ літаків і запчастин вважався суттєвою статтею експорту. Але зараз легше експортувати вату - так можна і ембарго на постачання військової продукції обійти і отримати більший прибуток. У минулому році ми експортували вати на 18 мільйонів доларів, а літаків тільки на 7 мільйонів ​. Статистика показує, що в 2015 році Росія збільшила імпорт української вати на 10 відсотків.

Хоча ми значно зменшили експорт запчастин і літаків, Росія продовжує їх у нас купувати. Оскільки ці деталі направлені на виробництво військової продукції, вітчизняна авіапромисловість сприяє розвитку збройних сил країни-агресора.

5. Україна імпортувала продуктів на 3,4 мільярда доларів
Слова про те, що Україна може нагодувати всю планету регулярно лунають з вуст наших політиків. Однак, рідко можна почути, що Україна імпортує велику кількість їжі. Як правило, ми купуємо фрукти і овочі. Це зовсім не говорить про погану роботу вітчизняних аграріїв, просто екзотичні фрукти не ростуть на українських землях. Чай і шоколад також не можна зробити без імпортованої сировини.

І все ж експорт аграрної продукції перевищує імпорт (13,2 проти 3,4 мільярда доларів), при цьому обсяги імпорту поступово знижуються через падіння купівельної спроможності українців. Останнім часом плюсом є скорочення імпорту їжі з Росії. Там ми купували зовсім не екзотичні продукти, а це означає, що вітчизняні виробники повинні зайняти вільну нішу.

6. Українці з'їдають 20,3 кілограма молочних продуктів та 9 кілограмів хліба на місяць
Основна їжа для мешканців України - не картопля або м'ясо. Лідирують в цьому списку молочні вироби, хліб та овочі. Щоправда, м'ясо ми вживаємо частіше, ніж ягоди і фрукти. А ось риба і морепродукти - рідкісні гості на українських столах (тільки 1,6 кілограма на місяць).

Незважаючи на зростання цін, наш раціон з 2010 року майже не змінився. Таке харчування може викликати серцево-судинні захворювання. Для збереження здоров'я українцям варто збільшити в своєму раціоні частку фруктів і риби.

7. Зарплата українців вища, ніж вартість їхньої праці
Середньостатистичний мешканець України за рік виробляє товарів і послуг на суму 46 тисяч гривень, але отримує зарплату на 23 відсотки більше - 62,8 тисяч гривень. Наприклад, німець для держави заробляє 47 тисяч євро, а отримує за свою працю 46 тисяч євро. Наші показники свідчать не про наполегливу працю українців, а про економічний дисбаланс. Основна причина їх виникнення - сировинна економіка, через яку всі наші продукти коштують дуже мало. Свою роль відіграють також тіньова економіка і низька продуктивність праці.

8. Українці в 400 разів бідніші за швейцарців ...
Не так давно банк Credit Suisse опублікував дослідження рівня життя населення в різних країнах Європи. За його підсумками лідируючу позицію зайняла Швейцарія, де статки кожного повнолітнього мешканця дорівнюють 576 тисяч доларів. Україна в даному рейтингу зайняла останнє місце з рахунком 1 437 доларів.

9. Зате ми любимо банки більше, ніж порно
Згідно з даними рейтингу Алекса, мешканці України частіше відвідують банківські онлайн-сервіси, ніж порносайти. Навіть сайт «Нової пошти» користується більшою популярністю, ніж найвідоміші порноресурси.

10. До 2050 року третина українців досягне пенсійного віку
Тим часом населення зменшиться до 35 мільйонів осіб. Основною причиною демографічної кризи буде скорочення кількості працездатних громадян. Представники старшого покоління почнуть масово виходити на пенсію, а молодь - шукатиме варіанти для працевлаштування за кордоном. В інших країнах українці придивляються не тільки до роботи, але і до вузів. Тільки в 2014 році за кордоном навчалося понад 40 тисяч студентів з України. Навряд чи всі вони повернуться на батьківщину.

Не варто шукати причини еміграції тільки у війні і економічній кризі. Наприклад, Польща також переживає відтік населення. Насправді найбагатші країни Європи пропонують набагато кращі умови життя, ніж Україна і Польща.

11. Україна купує сало
Сало вважається українським національним продуктом. Але ми купуємо його за кордоном. Тільки в 2015 році Україна імпортувала сала на 32 мільйони доларів. Не можна сказати, що в нас спостерігався гострий дефіцит свого сала, оскільки в той же час ми експортували цього продукту на 7,7 мільйонів ​​доларів.

Просто аграрну продукцію вигідніше експортувати, адже за неї платять валютою. Так що внутрішній ринок не надто цікавий для виробників українського сала. До того ж багато хто з них не зміг пережити кризу і порожню нішу швидко зайняли європейські виробники.

12. За рік Україна зменшила споживання газу на 21 відсоток
Ми не тільки перестали імпортувати російський газ, але і скоротили обсяги споживання. У 2015 році Україна витратила на 8,8 мільярда кубометрів менше, ніж у 2014 році. Українці змушені економити газ через зростання тарифів, інші користувачі теж скорочують споживання під дією цінового фактора.

13. На енергозбереження уряд виділяє в 81 раз менше коштів, ніж на субсидії
При цьому про наше енергозбереження піклується не влада, а європейські донори. Звичайно, субсидії теж потрібні, оскільки вони допомагають людям пристосуватися до нових тарифів, однак це тимчасове вирішення проблем. Зараз субсидії отримує 5 мільйонів домогосподарств, а Міністерство соціальної політики готується надати їх ще 2 мільйонам.

Втім, субсидії не допоможуть знизити споживання газу. Для цього необхідно розвивати енергозберігаючі технології, економно використовувати ресурси і утеплювати будинки. Таким чином, в майбутньому реально знизити споживання газу на 11 мільярдів кубометрів. Аналогічний ефект принесла би повна відмова третини українців від газу. Але для впровадження всіх енергозберігаючих проектів необхідно 57 мільярдів доларів.

Небагато українців всерйоз цікавляться економічними процесами, вважаючи їх надто складними. Однак економіка - це не тільки цікава, але й корисна сфера. Знаючи, що саме відбувається з економікою країни, ви завжди можете чіткіше бачити своє власне майбутнє.

пятница, 9 декабря 2016 г.

У попередній публікації ми змогли продивтись відео із думками Олексія Толкачова про сучаний стан економіки України. О.Толкачов є громадським діячем,продюсером. У 2012 році я заснував Благодійний фонд «Омріяна Країна», який активно працює над підвищенням культурного рівня в Україні та популяризацією гуманістичних цінностей.
 Ось що сам Толкачов пише про свою книгу "Омріяна Україна":
"Омріяна Україна - це книга, яка запалює серця, змінює світогляд, творить нове майбутнє України!
Завантажуйте, читайте і поширюйте!

Ця книга не є політичним проектом. Ідеї, викладені в книзі, належать всьому суспільству, а не якійсь окремій партії.

Завантажити і прочитати книгу "Омріяна Україна: ключ до майбутнього" можна за адресою www.svitoglyad.in.ua"

За даними видання ЦРУ "The World Factbook"економіка України займає 39 місце серед всіх економік світу за загальним розміром ВВП(за паритетом купівельної спроможності) — у 2010 році він становив 305,2 млрд доларів США. Разом з тим, за цим же показником (ВВП за ПКС), розрахованим на душу населення, Україна у цьому ж дослідженні «The World Factbook» 2010 року зайняла 133 місце серед 227 економік світу (з показником 6700 доларів США). ВВП зріс порівняно з попереднім роком на 4,3%, а подушний ВВП за ПКС склав 6,7 тисяч доларів США (в 2007 р. — 7,1 тис. доларів США). За рівнем видатків на ведення домашнього господарства Україна посідає останнє місце серед країн Східної Європи.

У даному відео Олексій Толкачев розповідає про стабілізацію економіки України.

четверг, 8 декабря 2016 г.

Привітання

Дорогі  друзі!

   Ви завітали на блог студентки Уманського державного університету імені Павла Тичини історичного факультету ІІ курсу 23 групи. Сподіваюся, що матеріал у цьому блозі стане вам корисним. Одразу прошу вибачення за помилки і недоречності,які ви помітите, адже я тільки вчусь.
   У 1991 р. Україна одержала лише атрибути суверенної держави. Але вона не відразу спромоглася наповнити їх реальним змістом. Особливо небезпечною стала незавершеність розбудови національної економіки. Перехід від адміністративно-директивної до ринкової економіки, від загальносоюзного економічного комплексу до власної економічної системи не міг бути безболісним. Це підтверджує і досвід інших країн.
Але те, що сталося з Україною, не має історичних аналогів. З 1990 по 1994 рік валовий національний продукт скоротився на 44%, обсяг промислової продукції на 41%, національний доход - на 54%. У 1994 р. спад промислового виробництва України досяг свого максимуму - 27,7%. У роки великої депресії спад виробництва не перевищував 25%.  Криза охопила і сільське господарство України. У 1990-1993 рр. обсяг сільськогосподарської продукції скоротився на 1/4. 
   Ось,чому ця тема є досить актуальною на цей час. Адже країна не зможе рушити з місця і навіть існувати без економіки.
   Матеріал,що буде у блозі, допоможе Вам більш детально і цікаво дізнатися про становлення української економіки, коли вона стала незалежною.
Мирного неба всім!